Hvordan jeg endret løpeteknikken

Velkommen til denne bloggen! Den vil handle om løping, trening, skader med mer.

Første innlegg vil handle om hvordan jeg nylig endret et viktig aspekt i min egen løpeteknikk.

Løping er fantastisk å drive med men er desverre for mange belastende for kroppen med påfølgende skader når man blir for ivrig. Jeg har hatt endel forskjellige skader som blant annet beinhinnebetennelse og ulike problemer med knærne.

Jeg har i det siste lest en veldig interessant bok av Jay Dicharry som heter «Anatomy for Runners». Den tar for seg biomekanikken rundt løping og løpeteknikk. Kjøp den på amazon her.

Anatomy for Runners

Etter å ha lest denne boken fant jeg ut at jeg måtte gjøre noen endringer med min egen teknikk.

Jeg innså at løpeteknikken min hadde flere elementer som måtte korrigeres.

Det ene var som man ser på bildet under at i det jeg skyver fra steget (take-off) så begynner jeg å svaie i korsryggen. Dette hindrer ordentlig hofteekstensjon (hofta går bakover) og gjør at setemuskulaturen ikke får jobbet ordentlig.

Jeg får også en veldig oppreist holdning og større belastning på knærne.

Bildet under viser teknikken min i våres.

Rett før take-off/fraspark
Etter take-off kommer svai i korsryggen som fører til oppreist overkropp

Jay Dicharry har flere øvelser der man jobber bevisst med holdning. Han anbefaler en strak rygg og lene seg frem med brystet foran hofta (lean). 

Bildet under er et eksempel der jeg prøver å ha aktiv lean fremover. Jeg har jobbet med dette de siste 4 ukene og det har gitt meget gode resultater. Jeg har nemlig nesten ikke vondt i knærne lenger!

Belastningen går nå mer på sete/gluteus og muskulaturen rundt hoftene og jeg opplever også at det er lettere å løpe fortere siden jeg får brukt setet skikkelig i frasparket.

Under er hvordan jeg nylig løp et stigningsløp for å sammenlikne med tidligere.

Hvordan kan du jobbe med dette?

Løsningen er å tøye hofteleddsmuskulaturen samt prøve å tenke på at hofta skal frem når du løper samtidig som at brystet skal være litt foran hofta.

Man må unngå at man bøyer seg fremover og dermed knekker i magen. Overkroppen skal være oppreist selv om man lener seg fremover. Tenk stolt holdning og len fra anklene oppover til brystet i en rett linje.

Lykke til med løpingen!